De fleste nordmenn har hørt om barn som har såkalt tannlegeskrekk. Lyden av borr som treffer tannens emalje, medisin-lignende lukt og hvite frakker. Dette er ting som får det til å gå kaldt nedover ryggen på mange barn og unge. Når man blir litt eldre er det andre ting man frykter med tannlegebesøket.

Først og fremst ligger det en frykt i det å måtte utføre kompliserte inngrep. Men det er kanskje noe som er enda skumlere: en høy tannlegeregning. Kroner, implantater og rotfylling koster ofte opp mot 10,000 kroner. I mange tilfeller er dette kostnader man ikke har regnet med i budsjettet.

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan finansiere dyre tannlegebehandlinger. Vi viser deg hvorfor det kan være lurt å låne penger for å betale fakturaen fra tannlegekontoret. I tillegg viser vi deg hvordan du kan finne frem til den billigste klinikken i ditt nærområde.

Hvordan kan man betale regningen når man forlater tannlegekontoret?

De fleste tannleger opererer med to forskjellige systemer: faktura eller kontant/kort.

Hvis du allerede har penger på konto, anbefales det alltid å betale umiddelbart. Ikke bare sparer du deg for bekymringen å ha beløpet “hengende over deg” i en kort periode. Flere bedrifter tar også et gebyr for å skrive ut en faktura til kunder. Dette gebyret er typisk på mellom 20 og 50 kroner.

“Hjelp, jeg klarer ikke betale fakturaen i tide!”

De fleste fakturaer har enten 14 eller 30 dagers betalingsfrist. Hvis du har blitt nødt til å gjøre et betydelig inngrep i tanngarden, kan beløpet fort overstige 15,000 kroner. For de aller fleste mennesker i Norge er det vanskelig å spare opp et slikt beløp på under èn måned. Det beste alternativet vil være å finansiere det med et forbrukslån.

Ordet “forbrukslån” kan få det til å gå litt kaldt nedover ryggen på folk. Man har hørt om folk som har slitt med gjeld i årevis etter å ha betalt noen regninger med et slikt lån. Dette er situasjoner som heldigvis tilhører sjeldenhetene. De aller fleste klarer å betjene forbrukslånet

Hvorfor er forbrukslån et godt alternativ?

Fordi det kjøper deg tid. I tillegg slipper du å tenke på at inkassoselskaper skal begynne å ringe deg for å høre når du har tenkt til å betale regningen. Vi kan illustrere dette ved å sette opp to ulike scenarioer.

Scenario #1: Du venter med å betale regningen til du har spart opp nok penger

Det å spare opp en slik sum kan ta et par-tre måneder. Du sitter og håper på at tannlegekontoret har “glemt” inngrepet. Etter at forfallsdatoen har passert vil de første purringene begynne å tikke inn. Svetten siler nedover pannen din, og du skulle egentlig ønske at du hadde valgt en annen løsning. Neste steg: inkasso og mulige betalingsanmerkninger.

Scenario #2: Du tar opp et mindre forbrukslån og blir kvitt regningen

Du bestemmer deg resolutt for å ta opp et lite lån, betale regningen og betale ned lånet over de neste månedene. Det gir en veldig enkel og ryddig nedbetalingsprosess. Forbrukslån kan søkes på nett, og du vil i løpet av få timer få svar på om du får et lånetilbud. Det kan være lurt å søke lån hos flere ulike banker samtidig. Dette øker nemlig sjansen for å få gode kostnads- og rentevilkår.

I og med at du mest sannsynlig klarer å betjene lånet på under et halvt år, vil rentekostnadene holde seg lave. Kostnaden ved å ta opp forbrukslånet vil ikke nødvendigvis ha så mye å si for privatøkonomien din.

Du kan lese mer om hvordan forbrukslån fungerer hos Helgeland Sparebank. De har en god informasjonsportal om usikret kreditt.

Hvordan finne frem til den billigste tannlegen?

Staten har laget en portal som lister opp priser hos, nær sagt, samtlige tannlegeklinikker i hele Norge. Nettsiden heter “Hva Koster Tannlegen?” og kan besøkes ved å klikke her. Nettsiden gir deg utfyllende prisinformasjon om de ulike undersøkelsene eller operasjonene som skal utføres. Du kan også filtrere ut fra hvilken by du bor i.

Husk også at billig ikke nødvendigvis betyr bra. Man skal være veldig forsiktig med å utelukkende tenke på pris når man kjøper varer og tjenester. Allikevel skal det nevnes at Norge har strenge reguleringer og krav til alle aktører i tannlegebransjen. Det vil derfor ikke være mulig å ansette ufaglærte tannleger, og man skal være ganske trygg hos de tannlegesentrene som har løyve for å drive i Norge.

Tannlegeregning, finansiering og prisnivå – et Sammendrag

Akutte tannbehandlinger kommer ofte uten at man hadde regnet med det. Enkelte operasjoner kan være svært kostbare. Derfor er det viktig at man gjør ting riktig når man skal betale tannlegeregningen.

Hvis du ikke har penger på en bufferkonto, vil du bli nødt til å låne. Mange norske banker tilbyr forbrukslån helt ned til 5000 kroner. Du står også selv ansvarlig for hvor lang tid du ønsker å bruke på å betale ned lånet i sin helhet. Dette gjør at en slik løsning vil være nærmest perfekt for deg som har en litt stor tannlegeregning.

Husk også at du kan sammenligne priser på behandling hos de ulike klinikkene. Regjeringen har utarbeidet en plattform kalt Hvakostertannlegen.no. Hvis du har stram økonomi kan det være lurt å holde seg unna de dyreste alternativene.