Utenlandsferier kan være utrolig fornøyelige. Sol, paraplydrinker, kulturelle opplevelser og et avbrekk fra hverdagen. Men det er også en tydelig risiko forbundet med det å oppholde seg i et annet land. Hele 9700 nordmenn ble utsatt for kortsvindel i utlandet i 2017, og andre svindelmetoder er kraftig underrapportert.

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du skal unngå å bli en del av statistikken.

Hva må man passe seg for?

Disse fem tingene bør du alltid gjøre før du skal på ferie. Spesielt hvis du skal langt av sted til et land du ikke har besøk tidligere.

#1: Gjør grundige undersøkelser

Youtube er en helt perfekt plattform for å lære deg hvilke svindelmetoder du kan bli utsatt for. La oss si at du skal ta en ukes ferie i Beijing. Gå inn på Youtube og skriv ”Beijing Scam” i søkefeltet.

Tro meg: du vil finne utrolig mye nyttig informasjon. Det å lese om hvordan svindelen foregår er én ting, men det er mye bedre å faktisk se det skje på video.

#2: Ta ut noen kontanter og lær deg valutaen

Du bør stille godt forberedt når du ankommer et nytt land. Det verste som kan skje er at du setter deg inn i en taxi med en taxisjåfør som ikke forstår et ord av hva du sier. Hvis du i tillegg ikke kjenner verdien på valutaen (eller enda verre: kun har kredittkort/bankkort), så er du potensielt veldig ille ute. Sannsynligheten for å bli svindlet i den situasjonen er meget stor.

Det kan også nevnes at både Flesland og Gardermoen har minibanker med utenlandsk valuta. Du får dårlig kurs, men det må du nesten regne med i Norge.

#3: Oppsøkende tilbud er som regel svindel

I ankomsthallen på flere internasjonale flyplasser står det ofte folk som skriker ”taxi, taxi, come here!”. I tillegg står det ofte folk i skranker og prøver å selge deg SIM-kort. Du bør aldri noensinne vurdere å bruke disse tjenestene. Det er en grunn til at de nærmest desperat går etter turister.

Dette er spesielt en utbredt svindelmetode i Asia.

#4: Vær spesielt obs nær turistattraksjoner

Du bør alltid holde lommebok og andre verdisaker på et trygt sted. Tyver sikter seg ofte inn på mennesker i turiststrøkene. Det vrimler av klåfingrede folk på t-baner, nær turistattraksjoner og på populære strender i Sør-Europa.

#5: Legg fra deg den norske naiviteten

Nordmenn er mer utsatte for tyverier enn andre folkeslag. Ikke bare er vi et ufattelig rike som nasjon. Vi er også rimelig naive. Denne artikkelen fra NRK viser nøyaktig hvordan man ikke skal oppføre seg når man er på ferie. Dette er noen av tingene du absolutt ikke bør gjøre:

– Si til potensielle svindlere og handelsmenn at du kommer fra Norge. Et godt tips er å si at man kommer fra et baltisk land. De færreste har kunnskap om disse landene, og man slipper veldig ofte oppfølgingsspørsmål.

– Man legger fra seg verdisaker rundt omkring uten å tenke seg om.

– Man er ikke redd for å vise at man har mye penger når man er på restaurant eller bar.

Gunhild Gjølstad jobber i Europeiske Forsikring. Hun er sitert på følgende i NRK-artikkelen: ” Tyver i utlandet kjenner godt til at nordmenn har mange verdisaker. Derfor kan vi være mer utsatt enn andre når vi er på ferie.”.

Oppsummering

Det viktigste du kan gjøre er å være klar over at ting kan skje. Vi bor i et av verdens tryggeste land, noe som gjør at vi har en litt naiv tankegang. Derfor bør du alltid være litt på vakt når du oppholder deg i utlandet.

Følger du våre fem tips, så er det mye som skal gå galt før du blir svindlet. Lykke til – og god reise!